Podcast serie:

De K van kanker

Samen met Marion van Waard hebben we dit podcast seizoen gedoopt: de K van Kanker 


Seizoen twee

In dit seizoen spreek ik weer vaak af met Marion van Waard om de trends en ontwikkelingen op het gebied van kanker uit te zoeken. En vooral wat we daarvan vinden. Ook heb ik dit seizoen een aantal interviews met inspirerende mensen die kanker hebben. Dus luister ze via deze website of abonneer je via Spotify, Apple en Google podcasts. 

Blijven werken tijdens kanker, voornamelijk tijdens de palliatieve fase, komt steeds vaker voor. De arbodiensten en werkgevers zullen op een andere manier om moeten leren gaan met deze groep mensen.

Blue Monday? Blue week of zelfs Blue months.... Tijdens kanker ben je langer blue, en laten we nu toch eens lekker niet zo moeilijk doen en janken wanneer we willen!    Toch?

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt kan de angst toeslaan. Sommigen hebben er meer last van dan anderen. JoAnne en Marion bespreken wat er zoal gebeurt in de praktijk en hoe je ermee om kan gaan.

Er is zo ontzettend veel te vinden op het internet over kanker. Wat is waar en wat niet? Hoe kun je dat in hemelsnaam uit elkaar houden? In deze aflevering gaan JoAnne en Marion met elkaar in discussie over dit onderwerp

Wordt jij ook zo beïnvloed door het weer? Lekker sjachterijnig als het regent en stormt? En een stuk vrolijker als het zonnetje schijnt? 

Naar aanleiding van een fantastische song van P!NK praten we over het neerhalen van muren, het wegnemen van maskers en zonder excuus je prachtige zelf zijn

Wat horen we dit toch vaak: Ja, maar....  Eigenlijk zeggen ze dan Nee, want...    Het is is zo lastig om hiermee om te gaan, want het neemt de kracht van jouw woorden weg.  Marion en JoAnne gaan in op dit fenomeen 

Deze aflevering gaat over Marion: ze hoorde net dat haar vriendin nu kanker heeft en dat veroorzaakte een golf aan emoties bij haarzelf. Ze was hier erg verbaasd over: ik dacht dat ik er allang overheen was... Het werd een mooi en emotioneel interview

Waarom zijn we toch zo bang om egoïstisch gevonden te worden??   Zelfliefde en eigenwaarde zijn toch belangrijker?  

In deze aflevering gaan we deze mythe heerlijk ontkrachten! ("is het pakje wel voor jou?") 

Wat is zingeving eigenlijk en wat betekent het voor jou?

JoAnne en Marion gaan dit uitzoeken en vooral ook wat zingeving tijdens een kankerproces kan zijn.

Zorggever en zorg ontvanger zitten in een nieuw soort relatie tijdens kanker. Kun je beiden je grenzen bewaken? In deze aflevering gaan we in op deze dynamiek

Lekker hè, een meevaller. het zorgt meteen voor een fijn gevoel de rest van de dag.

Waar zijn de meevallers en lichtpuntjes bij kanker? JoAnne en Marion vertellen verchillende verhalen hierover

Heb jij ook allerlei verwachtingen over hoe dingen zullen gaan? Kan bijna niet anders toch? En toch moeten we ze vaak bijstellen omdat de werkelijkheid anders blijkt te zijn.  Heb jij ook vaak je verwachtingen moeten bijstellen tijdens of na je kankerbehandelingen? 

Als de stress in je leven te hoog oploopt en je gaat dat merken in je lichaam, zijn dat dan signalen die je herkent? Of overvalt het je en "stort" je in? 


Die hormonen bepalen bijna alles in je lichaam en geest. Veel vrouwen zetten zichzelf niet op de eerste plaats. Denk jij dat je hormonen daar iets mee te maken hebben??

Rotzooi in je huis en in je brein... We hebben er allemaal mee te maken en proberen om zo goed en kwaad als het kan de troep in de hand te houden. Hoe lukt dat? En waarom doen we het niet vaker? 

Keuze vrijheid kan wel eens ver weg voelen als je in de achtbaan van kanker zit. Waar kun je nog je eigenheid bewaren? En hoe kun je zelf keuzes maken, gebaseerd op kennis? In deze podcast nemen we je mee in deze vragen 

In deze drukke maand December kun je soms extra veel verwachtingen van jezelf hebben, tijdens je ziekteperiode. Of verwachtingen van anderen als je je beter voordoet dan je je werkelijk voelt... En hoe liefdevol naar jezelf maak je voornemens voor het nieuwe jaar? 

Seizoen drie

In dit seizoen spreek ik weer af met Marion van Waard om de trends en ontwikkelingen op het gebied van kanker uit te zoeken. En vooral wat we daarvan vinden.

Dus luister ze via deze website of abonneer je via Spotify, Apple en Google podcasts.

Het nieuwe jaar, 2024, is gestart en we krijgen dit jaar beiden best grote besluiten te nemen. En hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je ervoor dat de besluiten die je neemt, ook goed voor JOU zijn. 

Ga jij ook door als je eigenlijk wel weet dat je er de energie niet meer voor hebt? Of dat je afspraken na wilt komen die gemaakt had toen je nog beter was? 

Maskertje op en glimlachen maar... We doen het allemaal wel eens, maar wat doet het met je als je het  langere tijd doet? 

Podcastserie over vermoeidheid bij kanker


JoAnne van Yperen en Angelique Koersen gaan in deze serie in op vermoeidheid en slaap bij kanker.

Na een aantal keren samen te hebben gepresenteert in het Kankercafé hebben we besloten meer samen te gaan werken. In de praktijk, maar nu ook via deze podcast.
In deze eerste korte aflevering stelt Angelique zich aan je voor: wat doet ze in het dagelijks

leven en waarom werkt ze graag met mensen met een chronische vermoeidheid?

Wat als je weer eens niet lekker hebt geslapen en je nog van alles moet die dag? Dan ga je door 'op karakter'. Herkenbaar toch?  In deze aflevering gaan JoAnne en Angelique hier dieper op in: wat heeft dat voor gevolgen als je op karakter door buffelt...

In het gewone leven, en zeker tijdens kanker, hebben we de gewoonte om ons druk te maken over dingen waar we geen invloed op kunnen uitoefenen. En dat geeft weer allerlei klachten in ons lichaam, toename van vermoeidheid en slaapproblemen. Hoe kun je hiermee omgaan? 

Eigen regie bewaren in een zee van goedbedoelde adviezen is enorm lastig. Je hebt daarvoor een innerlijke veerkracht nodig. En hoe kan deze veerkracht vermoeidheid kan sturen. 

In deze aflevering gaan we dieper in op het leefstijl roer, een methode om inzicht te krijgen op welke gebieden de kanker en de behandelingen je kunnen hebben beïnvloed.

Met een andere inleiding dan anders, maar dat hoor je van zelf (#silent november)

We doen het allemaal: veel ballen in de lucht houden. Lukt jou dat goed? Of donderen ze alle kanten op? 

Acceptatie is een goede graadmeter voor hoe erg je je vermoeid voelt.... Hoe werkt dat eigenlijk? In deze podcast gaan we daar dieper op in.